Relaterade sjukdomar

Bristsjukdomar

Vid celiaki kan olika bristsjukdomar uppstå. Då kan läkare ordinera exempelvis järn, B-vitaminer inkl. vitamin B12, folsyra, fettlösliga vitaminer och kalk – framför allt till äldre personer.

Tänk på att äta en välbalanserad kost där du får i dig alla vitaminer och mineraler. Till hjälp har vi nedan listat livsmedel med högt folsyrainnehåll.

Folsyra

  • linser, bönor
  • nötter
  • lever
  • grönkål
  • spenat (100 g innehåller 120 mg)
  • broccoli (75 g innehåller 70 mg)
  • rödbetor (100 g innehåller 45 mg)
  • björnbär, hjortron, hallon (125 g innehåller 40 mg)

Folsyra är mycket värmekänsligt så undvik långkok och längre varmhållning.

Hudceliaki

Hudceliaki (Dermatitis herpetiformis, DH) är en kronisk sjukdom med starkt kliande blåsor på rodnad hud. Cirka 1 på 4000 har hudceliaki. Sjukdomen är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor.

Tecken på hudceliaki är irriterad hud med kliande blåsor på armbågar, knän och skinkor. Hudceliaki orsakas av en glutenöverkänslighet, men den är inte så uttalad som vid celiaki. Därför är det bara en del patienter som har samma symtom som vid celiaki, t.ex. diarré, trötthet, vitamin- och mineralbrist.

Diagnos

För att ställa diagnos görs en hudbiopsi. En liten hudbit (3 mm) tas, vanligtvis från skinkan, och undersöks i mikroskop. Vid hudceliaki bildar antikroppar i huden ett speciellt mönster.

Behandling

Glutenfri kost botar i de flesta fall hudsymtomen och normaliserar tarmslemhinnan (se avsnittet om glutenintolerans beträffande glutenfri kost). Hur allvarliga hudsymtomen är varierar från person till person.

Dapson Novum hjälper mot hudbesvären så länge man tar kapslarna men har ingen effekt på tarmskadan. I lätta fall kan det räcka med en cortisonsalva.

Diabetes typ-1

Diabetes typ-1 och celiaki är besläktade sjukdomar. Båda är autoimmuna sjukdomar som uppstår när det egna immunförsvaret angriper och skadar kroppen.

Bland dem som har båda diagnoserna är det mer än 90 procent som har fått diagnosen diabetes först. Av barn med celiaki har 10-12 procent också diabetes.

Läs mer på vår hemsida som handlar om celiaki och diabetes:

www.celiakidiabetes.se

Veteallergi -Sädesslagsallergi

Celiaki (glutenintolerans) är inte samma sak som veteallergi eller sädesslagsallergi. Det rör sig om två helt olika sjukdomar med olika bakomliggande mekanismer och symptom.

I sädesslagen vete, korn och råg finns flera proteiner än glutenproteiner. Den som har veteallergi eller sädesslagsallergi reagerar alltså på andra proteiner än glutenprotein.

Vid sädesslagsallergi reagerar man på proteiner i flera olika sädesslag. Sädesslagsallergiker kan alltså vara allergiska mot både vete, korn och råg. Veteallergiker reagerar endast på proteiner i vete.

Vid celiaki (glutenintolerans) är inte heller reaktionen allergisk utan den är autoimmun. Den enda likheten mellan celiaki och veteallergi/sädesslagsallergi är till viss del kosten. Naturligt glutenfri kost är helt fri från vete, korn och råg.