Glutenfria kokböcker

Glutenfritt – gott och enkelt, av Margareta Elding-Pontén

Nu kommer den kompletta kokboken om glutenfri bakning som även innehåller information om

gluten och celiaki, ordlista, omvandlingstabeller och annan fakta som man behöver för att nå målet – gott, luftigt och saftig bröd med fin form och lång hållbarhet.

Nytt Bröd, glutenfritt, gott bröd- för alla, av Jessica Frej och Maria Blohm

Baka glutenfritt bröd som är både saftigt, smakrikt och hållbart! Här presenteras en mängd recept som alla är baserade på rena råvaror utan mjölmixer.

Bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl är bara några av många alternativ till våra traditionella sädesslag vete, råg och korn. Därmed öppnar sig oanade möjligheter både för glutenintoleranta som har tröttnat på trist och smuligt köpebröd och för nyfikna hemmabagare som vill prova någonting nytt.

Friendly bread: baka glutenfritt från baguette till brownie, av Karin Moberg, Oscar Målevik, Stefan Wettainen

Att kunna baka glutenfritt bröd som är gott och saftigt är inte svårt – bara man får lite hjälp på traven. Karin Moberg och Oscar Målevik delar här med sig av sina bästa recept och ger många smarta tips. I sin bok bjuder de på 49 bakverk. Vad sägs om tomatbröd, solros- och havrebröd eller delikatessknäcke? Kanske smulpaj eller kanelbullar? Till festen finns kladdkaka, mandelkaka eller chokladmoussetårta med hallonpannacotta.

Denna bok är till glädje inte enbart för alla dem som är glutenintoleranta – eller som har familj eller vänner som inte tål gluten – utan också för dem som följer en LCHF-diet och ändå vill äta bröd, men utan vete.

Hembakt utan vete eller gluten har nu blivit enkelt, och resultatet blir fantastiskt. Ingen ska behöva vara utan gott bröd!

Smilla bakar glutenfritt: favoritrecept och smarta tips, av Smilla Luuk

”När jag var fyra år ville jag starta ett café, Hjärtgullan skulle det heta. Jag bakade ofta efter dagis, och en gång öppnade faktiskt Café Hjärtgullan mitt i vardagsrummet med mormor, morfar, farmor och farfar som gäster.

Ett år senare fick jag diagnosen celiaki, glutenintolerans. Det var tur att jag då inte riktigt förstod vad det innebar. Om jag hade förstått skulle jag kanske bara gett upp och slutat baka. Nu fortsatte jag istället, med lite större utmaning, stöttande föräldrar och ett helt nytt liv framför mig.

2010 startade jag bloggen glutenfrittliv.se. Det var efter sju år av både lyckade och misslyckade bakeftermiddagar i köket, prövade och omprövade recept. På bloggen skrev jag ner mina recept och bloggade om livet som glutenintolerant.

Idag är jag femton år och en av mina största drömmar har just gått i uppfyllelse. Jag har skrivit en egen bakbok. Den är fylld med mina mest lyckade glutenfria recept och bästa tips för hur man tar sig fram i glutendjungeln. Det behöver inte vara så krångligt – och vi kan få exakt lika goda bullar, om inte godare!” – Skriver Smilla

Att baka glutenfritt är svårt, men Smilla har genom sitt experimenterande i köket fått fram recept som fungerar och som verkligen ger fina och goda bakverk. Dessutom har hon stigit fram som förebild för alla de barn som allt som oftast får en riskaka att knapra på när deras kompisar äter tårta.

Smilla har tack vare sin blogg medverkat i Lilla AktuelltNyhetsmorgon på TV4, Svenska Dagbladet, Kamratposten och hon har nominerats till en av sex i Astma- och Allergiförbundets tävling Årets allergihjälte.

Glutenfria kokboken: bakning, mat och massor av tips, av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson

Glutenfria kokboken är en sammanslagning och revidering av de tidigare böckerna Läcker Glutenfri Mat och Glutenfri Grundkokbok. Denna bok har fått en ny faktadel och ett nytt kapitel om bröd. Ett tiotal bilder är nya. Samtliga bilder har ny repro. Boken ingår i ”Rutiga serien”.

Glutenfria kokboken är ett måste för alla glutenintoleranta, dvs de som drabbats av celiaki, och deras anhöriga. De finns många anledningar till att köpa denna läckra kok- och bakbok, här listas några av dem:
• Baskokbok med alla nödvändiga recept på ett ställe, vilket underlättar både glutenfri matlagning och bakning.

• Faktakapitel som beskriver hela sjukdomsbilden av celiaki, vad som ska undvikas och en hel del fällor man kan behöva tänka på.

• Professionellt skrivna recept med rätt arbetsordning som är lätta att följa och som ger ett lyckat resultat.

• Noggrant utprovade recept, som är viktiga eftersom specialmjölmixer och andra ingredienser som används är dyra. Man har inte råd att misslyckas!

Baka utan gluten: matbröd, bullar och kakor, av Elisabeth Ekstrand-Hemmingsson

Att baka utan gluten kräver speciella ingredienser, lite annorlunda teknik, mycket tålamod och fördjupad kunskap. I boken Baka utan gluten finns allt du behöver veta för ett lyckat resultat!
I den här boken hittar du recept på allt från det vardagliga goda matbrödet, till festens alla kakor och tårtor. Allt är glutenfritt och en del även mjölkfritt. I boken finns massor av knep, tips och grundkunskaper som gör det lätt att överbrygga de hinder som finns när man bakar glutenfritt. Läsaren inspireras att:

• testa nya degspad med frukt- och grönsaksjuice, yoghurt, havredryck eller kokosmjölk

• förbättra fiberhalten i brödet med bl.a. havre, quinoa och rotsaker

• baka på kontinentalt sätt med färska örter, soltorkade tomater, olivpasta, vitlök och fetaost

• baka med kryddost och Västerbottensost samt att använda lingon, äpple, nötter, frön och torkad eller färsk frukt i brödet

• baka bullar med nya läckra fyllningar, som t ex färdig nötmassa

• göra maffiga söta bakverk med kakao och vit- eller mörk choklad

• garnera och glasera tårtor på lite annorlunda sätt

Bjud glutenfritt: förrätter, huvudrätter, desserter och bröd, av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Här bjuds alla gäster samma goda mat och ingen märker att den är glutenfri! Den som älskar god mat behöver inte längre känna sig utpekad och få trist ­dietmat, eller avstå från bordets läckerheter, på grund av en celiakidiagnos.

I den här boken finns gott om förrätter, huvudrätter, det extra goda tillbehöret och läckra desserter att välja bland. I ett särskilt kapitel hittar du festliga och spännande bröd för alla smaker, också de helt glutenfria, förstås.

Den som vill, kan plocka ihop egna menyer med utgångspunkt från bokens alla ­recept, så att middagen blir skräddarsydd för familjen eller gästerna. Lite bekvämare får den som först botaniserar bland de färdiga glutenfria menyförslagen, som presenteras i slutet av boken. Recepten kan förstås också användas var för sig. Kanske väljer du exempelvis att baka ett läckert örtbröd med pesto och fetaost till en av bokens goda soppor. En spännande och kryddig dessertpaj fylld med kolakräm, bär och frukt passar inte bara som efterrätt, utan kan även njutas till en kopp kaffe. Smaklig måltid!

Glutenfria favoriter, Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Det här är en bak- och kokbok med härliga recept av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson,

specialist inom ämnet celiaki (glutenintolerans). Här finns nykomponerade recept på allt man kan tänkas längta efter specialgjort utan gluten. Bokens recept bjuder på nytänkande och fritt skapande av maträtter samt söta och salta bakverk. Texterna till recepten är kryddade med nyttig och tänkvärd information om råvaror, teknik samt lite fördjupad kunskap om glutenfri bakning.