Frågor och svar matlagning

Vad använder man när man ska panera fisk och inte kan använda exempelvis ströbröd?

Det finns glutenfria ströbröd på marknaden.  Det som smakar mest som ”vanligt” är från märket ”moilas”. Just när man panerar fisk passar det bäst med något så ströbrödsaktigt som möjligt. Vissa glutenfria ströbröd är gjorda till stor del på majs och det kan bli lite väl sött ihop med mat tycker vi. Men varför inte bara steka fisken i en rejäl klick smör det blir minst lika gott och helt glutenfritt.

Hur reder man en glutenfri sås?

Enklast är att använda maizenaredning som är glutenfri. Den finns för både ljusa och mörka såser och är bara att strö direkt ner i såsen. Många såser tjocknar med hjälp av äggula exempelvis bearnaise och hollandaise så de behöver ingen redning. Potatismjöl och vanligt maizenamjöl fungerar också bra. Tänk på att att man reder såserna när de är klara. En såkallad toppredning.

Vad kan jag använda istället för ströbröd när jag gör köttbullar?

Majsmjöl är jättebra. Lagom poröst och ger god smak på köttbullarna. Tänk på att köpa majsmjöl och inte maizena när du ska göra köttbullar. Majsmjöl är mer grovmalet och har en gul färg. Maizena är kritvitt och är ren stärkelse.
Annars kan man göra köttbullar med bara ägg, grädde och kryddor, helt utan ströbröd eller liknande.

Vad kan jag använda i kakformen?

Oftast räcker det med att smörja formen noga med smör, det gör vi! Använd formar med släpp-lätt (typ Teflon) beläggning. Vill du ”bröa” formen så kan du använda kokosflingor, mandelmjöl, polenta eller glutenfritt ströbröd.

Hur gör jag en glutenfri bechamelsås?

Koka ihop grädde, mjölk, salt, vitpeppar och riven muskot. Låt sjuda några minuter. Red sen med med maizena majsstärkelse eller med maizenaredning. Mycket enkelt. Här ett recept på glutenfri lasagne!

Vad kan man använda istället för vetemjöl när man gör en stuvning exempelvis stuvad spenat?

Det är inte något jag (Jessica) gör hemma vanligtvis så har inte tänkt så mycket på hur man kan göra istället men jag skulle kokat ner grädde så att den blev tjock och sen tillsatt grönsakerna och låtit det puttra någon minut ihop. Det går fortare att koka grädden tjock om du använder en vid kastrull eller en tjockbottnad stekpanna. Gärna med beläggning så grädden inte bränner fast.
Jag (Maria) använder aldrig vetemjöl, även fast jag tål det, i t.ex stuvad spenat utan bara grädde som reducerats.

Hur gör jag glutenfria pannkakor?

Använd glutenfria mjölsorter som rismjöl, majsmjöl, bovete eller maizena och gör sen precis som vanligt. I Frankrike när man gör galette, som är en matig crepés, så använder man enbart bovetemjöl. Så om du ska göra pannkakor som en maträtt så funkar det utmärkt med bovetemjöl. Som dessert fungerar inte riktigt bovetemjölet smakmässigt.  Recept på franska galetter finns på nätet.