Frågor och svar dietisten

Får jag i mig det jag behöver näringsmässigt om jag äter en glutenfrikost?

Det får man om man äter rätt och om man är noga med att få i sig rätt mängd fiber. Ät mycket frukt och grönt samt glutenfria spannmål.

Har det någon betydelse om övriga familjemedlemmar också äter glutenfritt?

Det är helt ok om alla ibland äter helt glutenfritt. Problemet är att det är viktigt att upptäcka om övriga familjemedlemmar också har sjukdomen. Om de också utesluter gluten ur kosten går detta inte att upptäcka. Därför är det viktigt att de äter gluten ibland.

Får jag något kostbidrag?

Barn upp till 16 år kan få ett begränsat bassortiment av glutenfria livsmedel på apoteket genom en så kallad livsmedelsanvisning.

Vid 16 års ålder upphör livsmedelsanvisningen och bostadsorten blir avgörande för om man får ekonomiskt stöd. Kontantersättning finns i vissa landsting för glutenintoleranta.

Läs mer om detta HÄR!

Kan jag lita på att restaurangerna serverar glutenfri mat?

Ja i de flesta fall är man mycket noga. Svårt är dock att undvika risken för kontamination.

Vad ska jag tänka på när jag åker utomlands?

När du ska resa utomlands kan det kännas tryggt att ha med sig ett informationskort om sin intolerans/allergi formulerat på just det landets språk. Det kan vara bra att visa upp för exempelvis restaurangpersonal.

Ladda ner översättningskort HÄR!