Glutenfri kost

Glutenfria val

Alla mjöl- och grynsorter och produkter av vete, korn, råg och havre måste uteslutas ur maten. Havre går bra om det är den så kallade rena havren som är glutenfri. Det betyder bl a att bröd och pasta måste bytas ut mot glutenfria alternativ.

Viktigt är att alltid läsa innehållsdeklarationer på t.ex. charkprodukter och färdigmat för att se om de innehåller gluten. De flesta producenter har numera tagit bort gluten ur sina produkter men man måste alltid kontrollera.

Det finns många bra och goda glutenfria alternativ på marknaden i dag. Det glutenfria  segmentet utvecklas hela tiden.

Att handla

När man ska handla glutenfria produkter bör man välja en större livsmedelsbutik. De har oftast ett stort och brett sortiment, som brukar finnas samlat på en och samma hylla. Det glutenfria brödet är ofta fryst och brukar ligga på en speciell plats i frysdisken.

Man kan fortfarande handla många produkter från sitt vanliga sortiment men var noga med att läsa innehållsdeklarationen.

I större butiker finns det ofta specialutbildad personal som kan extra mycket om produkter till olika specialkoster.

Innehållsdeklarationer

På färdigförpackade produkter finns alltid en innehållsförteckning. Det kan i början kännas besvärligt att alltid behöva läsa igenom förteckningen men man lär sig snabbt.

Celiakiförbundet tillhandahåller ett ingredienslexikon. Det går att beställa på Celiakiförbundets hemsida eller ladda ner som en App direkt i mobilen.

Tillsatsämnen att särskilt uppmärksamma i innehållsdeklarationen

Här kan du läsa om de tillsatsämnen som kan vara bra att veta om gällande glutenfri kost.

Vad innebär att produkten är naturligt glutenfri?

Med naturligt glutenfritt menas livsmedel som ris, potatis, majs, bovete, hirs och bönor Produkter som över huvud taget inte innehåller gluten.

Livsmedel som har sitt ursprung i vete, korn och råg kan innehålla små mängder gluten. Även om mängderna understiger gränsvärdet för vad som får kallas för glutenfritt tål vissa inte dessa.

Märkning glutenfritt

Glutenfria produkter märks ofta med Celiakiförbundets symbol – det överkorsade axet. Celiakiförbundet licensierar ut symbolen till de producenter som uppfyller särskilt ställda krav för glutenfri tillverkning. Symbolen är internationell. Med symbolen blir det lättare att hitta säkra glutenfria produkter i butiken.