Barn och gluten

Att vara förälder till ett barn som är glutenintolerant innebär anpassningsförmåga och kreativitet när det gäller maten, vardagen och det sociala umgänget.

Min son Edward var 3 år när vi fick reda på att han var glutenintolerant. Det blev en chock för mig som älskar att baka, älskar bröd och älskar pasta. Idag 5 år senare har både Edward, jag och hela familjen lärt oss att hantera sjukdomen och att leva med den. Det positiva med glutenintolerans är ju att maten är medicinen. Äter man rätt är man helt frisk.

Edward är själv mycket medveten om vad han får och inte får äta och han är redan en liten expert när det gäller att läsa innehållsförteckningar. Han är för det mesta väldigt noga och chansar inte när det gäller maten. Han accepterar att han inte tål vissa saker. Men ibland händer det att han fuskar och jag förstår att detta kommer att bli en utmaning när han blir tonåring.

Jag har under ”Barn och gluten” försökt att samla all den information som jag tycker är viktig och alla de små saker som hjälper vår familj i vardagen. Jag hoppas att det ska vara till stöd och hjälp och inspirerande för föräldrar med glutenintoleranta barn.