Barnkalas

Frågar man föräldrar till barn med glutenintolerans vilken situation som är den jobbigaste att hantera får man ofta svaret: När barnet är på kalas! 

Som förälder måste man se till att barnet inte får i sig gluten och att det finns något glutenfritt att äta. Man måste informera de som har kalaset i förväg och påminna sitt barn om att alltid fråga först om han eller hon tål det som serveras. Många barn brukar klara detta galant och vet ofta vad de tål och inte tål.

Barn kan tycka att det är jobbigt att gå på kalas då de inte vill känna sig annorlunda. De vill ju kunna äta samma saker som alla andra. Det är lite trist att inte kunna vara med och äta tårta. En liten skumraket på en egen assiett är inte alls lika festligt. Min son har ibland vägrat att gå på kalas för att han har tyckt att det är så jobbigt. Det är svårt att vara annorlunda, att inte kunna delta i gemenskapen runt måltiden och att känna att man är till besvär.

Vad gör man då för att det ska bli så bra som möjligt? Här hittar du några goda råd.

Måste jag informera de som ordnar kalaset i förväg?

Ja det är bäst att informera innan. Förklara vad glutenintolerans innebär och fråga vad de hade tänkt att servera. Lite beroende på hur samtalet avlöper kan man erbjuda sig att ta med egen mat men ofta brukar de som ordnar kalaset komma med egna förslag. De kan t ex fråga om det går bra med en glass istället för tårta.

Det är även viktigt att informera om att smågodis kan innehålla gluten. Det är lätt att glömma bort att choklad med kex i, lakrits, kolor och dragerat godis inte är glutenfritt. Man måste därför be om en glutenfri ”fiskdamspåse” alternativt snabbt konfiskera barnets påse och plocka ut det som barnet inte tål. Efter ett tag har barnet själv ganska bra koll på vilket godis som innehåller gluten (godis är viktiga grejer) och då brukar de snabbt byta med kompisarna. Du får min kexchoklad om jag får din klubba tex.

Kan jag be föräldrar som ordnar ett barnkalas att även ha alternativ för de barn som är glutenintoleranta?

Nej man kan inte kräva att de ska ordna något glutenfritt. Det är så olika hur flexibel man är. De flesta brukar erbjuda sig självmant men det finns de som tycker att det är jobbigt och kanske känner att det blir ett för stort ansvar att hålla reda på. Då brukar jag skicka med egna kakor, glass, bullar. Ofta skickar jag med alldeles för mycket eftersom jag på nåt sätt tror att mängden ska kompensera känslan av utanförskap.

Egentligen är det ju inte så svårt att ordna glutenfritt till alla. Det finns ju frysta färdiga tårtor från exempelvis Almondy man kan bjuda på glass eller marängtårta. I den glutenfria hyllan i sin vanliga butik hittar man lätt glutenfria kakor. Det är egentligen inte alls besvärligt. Allt finns i vanliga mataffärer.

Kan jag be de föräldrar som ordnar ett kalas att hålla koll på att mitt barn inte får i sig det han eller hon inte tål?

Det är lite mycket begärt eftersom det är mycket att hålla reda på som det är när man har barnkalas. Lättast är om man är orolig att ens barn inte kommer ihåg vad som inte går att äta är att fråga om man som förälder kan vara med och hjälpa till på kalaset. Då kan man ju även hjälpa sitt barn. Det fungerar när barnet är lite mindre. Svårare blir det när man som min son är 8-år. Han vill helst inte ha mig där. Jag får helt enkelt lita på att han har koll själv. Jag brukar alltid fråga honom, när han kommer hem, vad de fick att äta. På det sättet har jag lite koll på om han kan ha fått i sig gluten. MEN det har mig veterligen aldrig hänt att han har blivit dålig efter ett barnkalas. Däremot klämde han i sig fyra stycken veterån när vi var hos min pappa på födelsedagskalas. Då var vi ju där hela familjen och mormor och morfar och hela släkten…. Det går helt enkelt inte att ha 100% kontroll.

Här hittar du recept på goda saker som man kan ta med till barnkalas eller bjuda ALLA barn på!