Glutenfri semla med hemmagjord mandelmassa

Ingredienser:

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl rismjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 msk psylliumfröskal
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • en nypa salt
  • 50 g smält smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl filmjölk

Mandelmassa

Garnering

  • vispgrädde
  • florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 230° och sätt in en tom plåt nederst. Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan det smälta smöret, äggen och filmjölken.

Blanda degen väl och klicka ut den i stora, smorda muffinsformar på en plåt. Sätt in dem i ugnen och skvätt en matsked vatten på den tomma heta plåten och stäng luckan fort. Öppna inte ugnen förrän bullarna fått fin färg, 15–20 minuter.

Låt dem kallna väl, helst över natten under plastfolie. Ta ut bullen ur formen om så önskas och skär av toppen. För att få plats med fyllningen kan man gröpa ur bullen med en tesked.

Blanda ihop mandelmassan.

Gröp ur inkråmet ut bullarna och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna. Vispa grädde och spritsa eller klicka ut grädden på bullarna och toppa med locken. Pudra med florsocker och servera. Semlorna blir små men naggande goda!

Receptet på semlorna kommer från Oscar Målevik!