Bortbjuden på kalas?

Jag upplevde att det var svårt att veta hur jag skulle gå till väga i början när min son hade fått sin diagnos och vi blev bortbjudna. Ska man informera värden/värdinnan innan vi går bort på middag? Ska man ta med något eget att äta? Hur gör man när det är dags för barnkalas?

Efter ett tag lär man sig och alla är olika. Som tur är har jag många fantastiska släktingar och vänner som efter ett tag kom ihåg det där med glutenfritt och anstränger sig. Jag blir ofta riktigt rörd när någon bakat en glutenfri tårta, gjort en glutenfri lasagne eller köpt in glutenfria korvbröd. Det är dock ingenting som jag förväntar mig och jag är alltid beredd på att ta med mig något eget!

Vad dela ut som gåva på kalas?

En perfekt gåva att dela ut på kalas, speciellt företagskalas, är ett gåvokort. Fördelen med gåvokort är att man delar ut ett kort, oftast med en nisch, tex kök eller heminredning, sedan väljer mottagaren själv sin gåva!

Alla vet hur svårt det är att dela ut en och samma typ av gåva där alla blir lika nöjda. Därför är gåvokortet perfekt om man ska dela ut till ett större antal personer. Alla väljer själva vad de vill ha!

Gåvokort finner ni på gåvokort.net.

Men vad är det då egentligen som gäller etikettsmässigt? Vad säger experterna?

Magdalena Ribbing är författare, journalist och folkvettsexpert. Hon har skrivit ett femtontal olika böcker i ämnet. Hon är Sveriges kanske mest kända auktoritet i stil- och etikettfrågor, en flitigt anlitad föreläsare samt förekommer ofta i radio och tv.

Så här skriver Magdalena Ribbing i sin bok ”Stora Etikettboken”:

Den som är allergisk mot sannolika festmatsingredienser typ fisk, kött, skaldjur, gluten, laktos, kan likaledes ringa i förväg och erbjuda sig att ta med egen mat av detta skäl. Visserligen strider det mot gästfrihetens uråldriga lagar, som säger att den som bjuder också fägnar; att värdfolket står för mat och dryck. Men i modern tid är det helt rätt att bespara värdfolket extra bekymmer genom att erbjuda sig att själv ta med sin speciella mat. Ofta kommer värdfolket spontant säga ”visst, jag ordnar en portion sallad utan skaldjur” eller ”självklart får du något utan kött, varvid gästen inte insisterar utan tacksamt säger ”tack så snällt av dig”.

Jag håller med om att man alltid ska informera de man är bortbjuden till. Man slipper då pinsamma situationer när man väl är på middagen. Det är mycket lättare att bara förklara vad det är man inte tål i förväg och erbjuda sig att ta med eget. De flesta brukar ju vara så kloka att de erbjuder sig att fixa glutenfritt till alla. Kanske helt enkelt välja ris eller potatis framför pasta och reda såsen med maizena. Jag har upplevt att många tycker att det är lite spännande och prova något nytt och har varit och botaniserat i den glutenfria hyllan i butiken innan vi ska komma. Ibland kan man få kommentarer som ”Det här var ju faktiskt riktigt gott”.

Jag tycker ofta att det har varit mycket jobbigare de gånger som jag glömt informera om att en person i vår familj är glutenfri än de gånger jag gjort det innan. Många kan bli hemskt ledsna då de inte har något glutenfritt alternativ hemma.