Glutenfri Pizza

Ingredienser: 

3 normalstora eller 9 minipizzor

DU BEHÖVER:

  • 2 + ó dl ljummet vatten (ca 37 grader)
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • ó dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl glutenfri mjölmix + ev lite till
  • utkavlingen
  • 1 tsk bakpulver
  • tomatsås
  • riven ost och ev mozzarellaost i skivor
  • valfri topping, typ skinka, salami, parmaskinka,
  • skivade champinjoner, rucola
  • (rucolan lägger jag på när pizzan är gräddad)
  • torkad oregano

Gör såhär:

Blanda 2 dl ljummet vatten med jäst och fiberhusk.

Tillsätt olja och salt och blanda med en gaffel. Låt jäsa 10 minuter.

Tillsätt mjölmix och bakpulver. Arbeta in ingredienserna med en degblandare  eller en elvisp med degkrokar tills det är en torr, ganska smulig deg.

Tillsätt ½ dl vatten och arbeta in det i degen så att den blir jämn.

Jäs degen under en kökshandduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.

Kavla ut runda, tunna bottnar på bakplåtspapper. Om degen känns kladdig kan du mjöla kaveln och papperet lite.

Lägg på tomatsås, sedan lite ost, valfri topping, ost igen och sist oregano. Jag gillar att ha ganska lite fyllning. Tar man för mycket blir pizzan väldigt tung och blöt, vilket ofta gör att bottnen inte blir så genomgräddad och krispig som jag vill ha den.

Flytta över papperet med pizzan eller pizzorna på den heta plåten (bränn dig inte!) och grädda cirka 15 minuter. När pizzan har en gyllene färg och osten har smält är pizzan klar.

Tips! Om du vill ha en enkel pizza snabbt – gör den på köpt glutenfritt tortillabröd! Bred på lite tomatsåseller tomatpuré, strö över din favorittopping, en massa ost och lite torkadoregano. In i ugnen 5 minuter på 250 grader och voilà! Det blir verkligen gott på riktigt.

Receptet kommer från kokboken ”Smilla lagar glutenfritt”!